Istorijat kluba

Daleke 1947. godine formiran je Radio klub u Paraćinu.
Početak rada je bio veoma težak jer nije bilo adekvatnog prostora za rad, a radio uređaji i oprema su se teško nabavljali.

U početku se klub selio i prostorije u prostoriju. Bile su to šupe, tremovi zgrada, potkrovlja. U to vreme klub je najduže radio u glavnoj gradskoj ulici, u zgradi koja je bila do poznate kafane „Tri grozda“. Tu je začet rad naših sekcija, pre svega primopredajne, a zatim i konstruktorske i drugih.

Uz izuzetno angažovanje članova našeg Radio kluba i tada zaposlenih u Domu tehnike, posebno Slavka Godića, 1990. godine je nadgrađen Dom tehnike. Radio klub je dobio svoje prostorije na novosagrađenom spratu, a otvaranje je bilo 10. oktobra 1990. godine.

Urađeno je više stotina hiljada radio veza sa radioamaterima širom sveta. Ne postoji tačka na zemaljskoj kugli do koje nije stigao signal amaterske radio stanice YU1GUV iz Paraćina. Član našeg kluba Miroslav Vemić YT1AA je bio predsednik Saveza radioamatera Srbije, a zatim i predsednik Saveza radioamatera Jugoslavije !

„Činiti dobro ljudima predstavlja najveću ljudsku vrednost“

Poznata krilatica „Činiti dobro ljudima predstavlja najveću ljudsku vrednost“ predstavlja geslo nas radioamatera. Poznato je da su radioamateri oduvek bili humanisti koji su nesebično pomagali narodu u svim nesrećama (zemljotresi, požari, poplave i druge nepogode).
U vreme rata u bivšoj Jugoslaviji članovi našeg kluba su preneli oko 10000 poruka između Srbije i ratom zahvaćenih područja jer je u tom trenutku samo radioamaterska veza bila u funkciji. Najveći broj poruka su činile „Standardne poruke“ tipa „Da li ste živi i zdravi, trebaju li vam hrana i lekovi“, a slanje dobara na ratom zahvaćena područja je išlo preko Crvenog krsta, Adre, Unprofora.

Radio Paraćin

U prostorijama Doma tehnike, u organizaciji Radio kluba, prvi put u istoriji ovoga grada oglasio se i Radio Paraćin na frekvenciji 223,8m. To je bilo 9. oktobra 1975. godine uoči praznika 13. oktobra, Dana oslobođenja grada. Tehnički urednik je bio Moma Jovanović YU1DP.

(izvodi iz govora Petka Lekovića YT1AC na Radio Paraćinu 1997. godine u emisiji povodom 50. godišnjice Radio kluba)